Met de groei van de wereldbevolking en de industrie blijft de vraag naar energie toenemen. Er wordt continu gezocht naar nieuwe manieren van energievoorziening. Bestaande voorraden raken uitgeput of komen door politieke spanningen onder druk te staan. Dit geldt eveneens voor mineralen. Aan de andere kant nemen (organische) afvalstromen toe, te denken aan rioolwaterslib, mest en digestaat uit biovergisters etc., en moet er gezocht worden naar mogelijkheden om deze duurzaam en economisch te verwerken.
De oplossing voor deze problemen lijkt deels te liggen in het superkritisch vergassen, een proces, dat reeds in de jaren 70 beschreven is en waarbij natte biomassa kan worden omgezet naar brandbaar gas, loosbaar water en een mineraalrijk filtraat. Toepassing op economische schaal heeft tot op heden echter nog niet plaats gevonden.
Wat is Yellow Gasmachine?
JansenWijhe Energie en Artifex Innovatie doen in samenwerking met de andere partners in het project SCARLET-PLUS onderzoek gedaan naar het gebruik van natte biomassa en andere waterhoudende reststromen als grondstof voor schone en hernieuwbare energie.
De onderzoektechniek is gebaseerd op chemische reacties die verlopen bij hoge druk en temperatuur tussen water en organische bestanddelen.
Prof. dr. ir. Johannes Penninger van SPARQLE International is inititiatiefnemer van de toepassing van superkritische vergassing op commerciële schaal. Eerder publiceerde hij over supercritical aqueous reforming in gerefereerde wetenschappelijke tijdschriften. Hij was als co-auteur betrokken bij de publicatie van een viertal boeken op het gebied van superkritische water chemie en technologie.
Zijn internationale erkenning op dit terrein is mede gevestigd als reviewer van een viertal technisch-wetenschappelijke tijdschriften, m.n.
- Applied Catalysis B : Environmental
- Journal Fuel Processing Technology
- Journal Industrial Engineering Chemistry
- Journal of Supercritical Fluids
Project Scarlet – Plus
Het huidig onderzoek van de Yellow Gasmachine wordt mede gefinancierd door het Project Scarlet – Plus dat figureert in de Topsector Energie (TKI Gas) van het ministerie van Economische Zaken. Het project ontwikkeld en bedrijft een pilot unit voor productie van gasvormige brandstoffen, met name waterstof, winning van grondstoffen voor hergebruik in de landbouw, zoals fosfaat en het hergebruik van water.
Er is een proefinstallatie gebouwd door Artifex en deze wordt getest op locatie van JansenWijhe. De grondstof hiervoor is digistaat, een reststroom van biovergisting. Tevens wordt mest en slib van rioolwaterreiniging getest.
De resultaten hiervan zullen leiden tot bouw van een demonstratie plant.
Genoemde activiteiten worden sinds meerdere jaren gesteund door de Nederlandse overheid en EU.